вторник, 18 мая 2010 г.

aquarium

Думаю, ви вже не раз зустрічали статті де пропонується щось зробити своїми руками з підручних засобів – так звані статті типу «очумілі ручки». Під цими статтями часто бачу коментарі типу «у мене криві руки, ростуть не звідти, я так не зможу». Якщо ви хоча б так думаєте, ця стаття для вас. Хочу розвіяти цю невпевненість у собі.

У вашому будинку валяється безліч з першого погляду непотрібного мотлоху. Звичайна соціалізована людина бачить у таких речах лише те, для чого вони були створені: пляшка для зберігання напоїв, капельниця для введення ліків, шприц для уколів... Треба лише відкинути це бачення та бачити речі такими, якими вони є насправді: яка конструкція, які матеріали, тощо, пам’ятаючи при цьому, що у вас на озброєнні є як мінімум клей, ножиці, голка, цвях, молоток а то ще й більше корисних інструментів. А якщо ви у школі мали такий предмет як «Труд», «Креслення», «Геометрія» і «Математика», то ви озброєні особливо небезпечно.

І головне, що таке ці «очумілі ручки»? Це не професійна інженерія чи складні конструкторські роботи. Це використання підручних матеріалів та інструментів за рахунок базових побутових знань. Тобто займатися цим може кожен, і дівчата теж!

Як розпочати? Починати треба з ідеї. Подивіться критично на своє акваріумне приладдя. Точно ж вам чогось не вистачає, щось заважає, щось ви хочете щоб було інакше. Тепер згадайте увесь ваш інструмент, усі доступні матеріали та направте ваші думки у напрямку вирішення проблеми. Починайте з більш простого, на ваш погляд.

Усі ваші дії, навіть безрезультатні, одразу принесуть досвід, який знадобиться при більш складних махінаціях. Все одно усього прочитати ви не зможете, а прочитавши все одно засвоїте лише 10-20 відсотків інформації. Усе інше вам доведеться досягати власними шишками. Зате як вам буде приємно коли у вас щось вийде…

На які предмети варто звернути увагу? Звичайно ж на всі. Треба радикально підходити до справи. Дивитися на всі пляшечки, кришечки, трубочки навколо. Ви навіть не уявляєте скільки неймовірних вже готових форм надають нам, наприклад, виробники миючих засобів для посуду та тіла. Різноманітні резервуари, кришечки, регулятори чи тримачі косметичних товарів це величезний арсенал для вашої фантазії.

І я не випадково згадав вже деякі речі трохи раніше. Вони користуються шаленим успіхом у майстрів очумілих ручок, і на них я зупинюся трохи детальніше.

Капельниця. Медична капельниця, вартістю близько 5 грн це просто задарма за ті деталі, що ми отримуємо. Окрім того, що її можна використовувати майже за призначенням для плавного переведення нової риби чи креветок на вашу акваріумну воду, її окремі деталі можна використовувати не гірше. Наприклад, резервуар для рахування крапель та голку можна переробити на резервуар для рахування бульбашок при подачі CO2. Капельниця має дуже тонкі трубки силіконові (такі на ринку майже не бувають), які можна використати для тої ж подачі CO2. Зручним є й регулятор, який можна застосувати, наприклад, для сифонки наноакваріумів. Плюс до всього у комплекті зазвичай є й мініатюрна груша-піпетка та декілька голок, прозорі ковпачки для захисту голок, які можна використовувати як негнучкі частини трубок. Обмеженням є лише ваша фантазія.

Шприц. Трохи менший, але все одно цікавий медичний інструмент. Ціна менше 1грн! Його прозорий резервуар можна як мінімум перетворити на лічильник для бульбашок CO2 чи сифон для наноакваріумів. Та ще й голка з ковпачком у комплекті!


Пінопласт. Пінопласт – матеріал взагалі унікальний. За своєю природою вважається безпечним для акваріума. А використовувати його можна так само як скульптор каміння. Правда, «довбати цю скалу» вам не доведеться, тільки шкрябати. Після закінчення процесу можна покрити звичайним цементом та пофарбувати безпечною фарбою. Окрім скульптур та гротів можна робити чудові задні стінки, що детальніше описано у цій статті: http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-149.html.

Головним плюсом пінопласту є те, що його завжди багато вдома від всякої техніки. Але можна купувати й рівні пінопластові пластини. Для стінок наноакваріумів ідеально підійде пінопластова плитка.

Пластикова пляшка. Звичайна пластикова пляшка, з-під «Коли», «Моршинської» чи гелю для душу, історично є найбільш улюбленим матеріалом усіх «очумілих» домашніх майстрів. Те, що зазвичай ми бездумно викидаємо у смітник є найдоступнішім та найзручнішим шматком пластику в побуті. З дна пляшки можна зробити горщик для вирощування акваріумної рослинності чи реактор для подачі CO2 до акваріуму. З ніжок пляшки можна виготовити регулятор потоку води. З кришки клапан для зовнішнього фільтра. Вузькі місця, як на «Моршинській», можна використовувати для перешкоджання загинання шлангів зовнішнього фільтру. А чиста середина пляшки – це самий ідеальний прозорий пластик. З нього можна робити все що завгодно. Наприклад, обмежувач для креветок.
З пляшки можна зробити пастку для креветок таку чи таку. А можна використовувати пляшки як резервуари для створення CO2. Пластик можна фарбувати, дірявити, клеїти суперклеєм...
Це все лише загальні ідеї, ви можете придумати набагато більше.

Кулькова ручка. Канцелярія теж становить певний інтерес для нас. По-перше, існує безліч ручок різноманітної форми та механізмів. Сам корпус ручок можна використовувати у якості твердих трубок для, наприклад, з’єднання силіконових трубок чи насадок на них. Сам стрижень ручки є чудовою прозорою трубкою, яка може знадобитися у найрізноманітніших цілях.

Скло. Зі скла роблять акваріуми. І це не так вже й складно. Є багато місць де можна купити готові шматки скла і, навіть, замовити, щоб їх порізали та відполірували так як вам потрібно. У склі можна робити дірки різних діаметрів, приклеювати силіконом інші шматочки скла, тощо.

Є й інші види матеріалів. Але робота з ними вимагає трошки більше знань та практики. Наприклад акрил та метал. Дерево з одної сторони є дуже легким матеріалом для роботи, але має недолік у вигляді розбухання від води. Беручи до уваги специфіку нашого з вами хобі, цей недолік є дуже суттєвим. А значить треба розбиратися у типі дерева, вміти його ізолювати та покрити лаком. Складного у цьому нічого немає, просто потрібні незначні додаткові знання яких у більшості немає.

Які інструменти використовувати? Інструменти, як ви вже могли здогадатися, теж надихають на ідеї, і не гірше ніж матеріали. Бачачи певний інструмент можна одразу ж зрозуміти як саме зробити конструкцію. Саме тому я так полюбляю гуляти по магазинам з інструментами уважно роздивляючись усі товари. Трошки інформації про основні інструменти.

Ножиці. Не маю що про них сказати, але вони потрібні завжди. Краще щоб вони були гострі. Точити ножиці можна голкою (тримаючи її пальцями та ніби намагаючись розрізати).

Лезо будівниче та ніж. Лезо ідеально підходить для різання пінопласту. Крім різноманітних дрібних робіт ним можна намічувати місця згину пластику. Та й розрізати силіконові трубки найзручніше саме лезом.

Скотч. Дуже зручна річ, особливо добре використовувати для склеювання суперклеєм різних деталей, але у зв’язку з його токсичністю та швидким зносом (особливо при контакті з водою) для довготермінових з’єднань його краще не використовувати. І не намагайтеся їм щось ізолювати – він не створений для цього і не витримує води та тиску.

Лінійки. Дуже зручно мати 3 речі: тверду лінійку на 50 см, рулетку на 5 метрів та смужку-лінійку (використовують для шиття одягу). А ще непогано мати маленький куточок з градусами.

Дриль. Цей інструмент мати у хаті треба обов’язково, бо він дуже зручний і багатофункціональний. Окрім трьох основних видів свердел (по дереву, по металу, по бетону і камінню) є ще й алмазні та інші свердла для скла, перові свердла, балеринка для скла, кільцеві свердла, насадки для полірування та багато іншого. Усе це дозволяє робити найрізноманітніші охайні отвори в усіх видах матеріалу. І повірте, це набагато зручніше, швидше й охайніше ніж колупати цвяхом.
Про дриль треба знати декілька речей. По-перше свердлам треба давати остивати, не крутити їх на максимальній швидкості, інакше вони тріснуть. А щоб не тріскалося скло на нього можна лити воду. По пластику найкраще працювати свердлами для металу – вони дуже гострі. Ну і не створюйте занадто сильного тиску – це може призвести до того ж ламання свердла чи предмету свердлення.

Паяльник. Зараз на ринку є чудові паяльники з регуляторами температури. Окрім стандартних цілей паяльник можна використовувати для з’єднання пластикових пластин, поліетиленових пакетів, тощо. Тільки робити це треба обережно.

Суперклей. Для з’єднання різноманітних частин найкраще використовувати суперклей. Тільки не можна його нюхати та склеювати ним пальці. Пам’ятайте, що застигає він миттєво, тож часу у вас буде дуже мало. Крім того суперклей токсично діє на пластмасу, плавлячи її та залишаючи наліт. Фірм на ринку представлено дуже багато, але в більшості це все одне й теж. Відмінним є лише Момент, він сохне набагато довше і не такий токсичний. Для великих конструкцій, як кришка для акваріума, «Момент кристал» є зручнішим вибором. Тай витерти його можна поки він не засох.

Силікон. У нашій справі дуже корисна річ. Ідеально і за декілька годин герметизує трубки, склеює скло, тощо. Для значних робіт, як склеювання акваріуму, краще вибирати дорогі види силікону. Головне – не токсичні. Для більш дрібних робіт можна використовувати акваріумний силікон, що продається у більшості магазинів.

Шмерґелевий папір (наждачка) та напилки. Це дуже зручні інструменти для розширення отворів, зачищення та полірування поверхонь. З напилків краще використовувати набори з алмазним напилюванням. Шмерґелевий папір краще мати декількох видів: нульовку для полірування та щось крупне для сильного стирання та надання форми.
До речі, нульовкою можна полірувати подряпини на склі акваріуму. Для надання прозорості після того полірувати Пастою ГОІ.

Це лише деякі з основних інструментів, та й не згадуючи про цвяхи, шурупи, плоскогубці та молотки.

Місця, де брати натхнення. Якщо ви вже перерили всю ванну, кухню та всі комірки, настав час вийти на вулицю за новими ідеями, матеріалами та інструментами.

Ринок. Найцікавішим місцем є технічні ринки, як Юність та Птичка у Києві. Ви навіть не уявляєте, чого там тільки немає. Багато речей присутніх там не продаються у магазинах. А якщо навіть там немає, завжди можна відшукати продавця який може прийняти ваше замовлення чи дати телефон якогось майстра.

Епіцентр та інші будівничі магазини. Чого там тільки немає. Вивільніть для себе декілька годинок та пройдіться уважно роздивляючись полиці. Головне, щоб замість натхнення ви не отримали розгублення.

Природа. Ніколи не можна забувати про природу. Вона вже підготувала для нас більшість готових рішень. Їх треба лише побачити. Ось як зробив це, наприклад, Безрук Олександр Олександрович - http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-121.html.

Безпека перед усім. Ніколи не забувайте основні правила безпеки, що б ви не робили, особливо при роботі з електрикою, вогнем та гарячими матеріалами, гострими предметами, горючими чи отруйними речовинами. Найкраще мати постійне місце майстрування, де можна зручно розміститися. Якщо вам доріг ваш стіл чи підлога – робіть усе на дерев’яних дощечках, підстилайте ганчірки, одразу ж вимивайте всі токсичні речовини з поверхні, як суперклей чи кислоти, та мийте після того руки.

Окрему увагу приділяйте ізоляції проводів та електричних з’єднань, намагайтеся тримати їх подалі від води. Краще прочитайте цю статтю http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-12.html.

Якщо щось пішло не так – не панікуйте. Краще зосередьтесь та зробіть усе правильно. При попаданні шкідливих речовин у акваріум у значній кількості зробіть повну заміну води, при необхідності відсадіть ваших улюбленців у банку та ретельно промийте ґрунт.

Обираючи усі матеріали не забувайте думати про їх можливу токсичність. Усі зроблені вами речі перед використанням у акваріумі ретельно промивайте та відстоюйте хоча б ніч у воді.

Тепер мені залишається лише побажати вам натхнення та успіху. Ця інформація лише для початку. Далі ви самі визначатимете яка інформація вам ще потрібна. Ми живемо в еру Інтернету, тож з цим нам пощастило – інформацію ви завжди знайдете, треба лише знати що шукати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий