вторник, 18 мая 2010 г.

4 Лютий 2009

ДЕКОРУЄМО АКВАРІУМ

Опублікував admin Категорія: Акваріум .
Чарівний світ акваріуму
Чарівний світ акваріуму
Андрій М. ЗАМОРОКА

Декорування акваріуму залежить від смаку та вподобань його власника. На Землі налічується понад 65 мільйонів акваріумістів, і повірте мені, не існує жодного акваріуму із однаковим декором. Це залежить від багатьох факторів: типу води, видів рослин, їх догляду і видів рибок, що утримуються. Але найперше – то відчуття прекрасного у самого акваріуміста. Часом, за мінімуму декоративних об’єктів, можна створити справжній живий шедевр, а іноді необхідні значні зусилля та грошові затрати. Та як би там не було, але при декоруванні слід керуватися кількома ключовими правилами креативу, які ми розглянемо далі…
Журнал Станіславівський натуралісТ

Акваріум – це модель природної екосистеми з усіма її функціональними блоками (рослинами, тваринами і мікроорганізмами), тому перше правило декорування – це максимально наблизити умови до природніх. Саме з цієї причини недоречними у акваріумі є іграшкові водолази, русалки, кораблики, керамічні витвори, мушлі і черепашки молюсків тощо – все, що псує естетичну цінність.
Одним із головних декоративних та функціональних елементів акваріуму є ґрунт. Це може бути грубозернистий пісок, дрібний чи середній гравій, дрібна галька тощо, за забарвленням – в основному, світлий або темний з численними проміжним переходами. У ґрунт висаджують рослини, тут живуть мікроорганізми, декотрі риби копирсаються у ньому. Ґрунт насипають з нахилом до переднього скла так, щоб утворилася похила площина. Для урізноманітнення ландшафту включають великі та малі камені, випадково розкидані по дну, насипані у вигляді гірки або групами різних розмірів. Із неживих декоративних об’єктів дуже привабливо виглядають різноманітні корчі. Надзвичайно важливою частиною оформлення є рослини – вони надають усій композиції яскравості та життя. Фактично, у 99% випадків, неповторність акваріумного декору забезпечується рослинми (ясна річ лише живими), які ще й виконують незамінні функції регелювання концентрацій розчинених у воді вуглекислого газу, нітратів та фосфатів. Комбінацією кольору і фактури ґрунту, різних розмірів каменів та корчів, рослин і риб можна добитись дуже і дуже непоганих, а то й фантастичних результатів.
Ви можете придбати друкований журнал “Станіславівський натураліст”, перейшовши за цим лінком
Ефектність вигляду акваріума залежить від кількох чинників: його розмірів, розмірів і забарвлення риб, правильного розміщення об’єктів декору та рослин. Сьогодні ми розглянемо два приклади: перший – це малий акваріум з дрібними рибками; другий – великий акваріум оформлений під великих яскраво забарвлених риб.
Приклад декору малого акваріуму об'ємом до 150 літрів
Приклад декору малого акваріуму об'ємом до 150 літрів
Отож, на фото, ви можете побачити невеликий акваріум (об’єм близько 60-80 літрів) з десятком дрібних риб і багатою рослинністю. Тут застосована концепція “двох центрів”, якими виступають корч (зліва) та великий камінь (справа). Уже довкола кожного з них побудовані дві окремі композиції. Зверніть увагу на те, що більшість рибок зібрана у правому куті, де є багато вільного місця.
Дві незалежні композиції створені дизайнером акваріуму
Дві незалежні композиції створені дизайнером акваріуму
Центром першої композиції є великий корч, який винесений на передній план, а густі зарості водних рослин висаджені позаду – вздовж задньої стінки акваріума. У цій композиції використані високі рослини такі як (зліва на право): Бакопа, Гіґрофіла двоформна, Щитолисник, Гіґрофіла коримбіта й Кабомба. Для усіх них властивий дуже швидкий ріст, тому час-від-часу їх необхідно обстригати – вони будуть кущитися. Центральним об’єктом другої композиції є великий камінь, який підтримує насипану із гравію гірку позаду. На передньому плані він засаджений суцільним килимом Геліохарису, а на гірці висаджені Бакопа – на задньому плані, карликовий Ехінодорус й Анубіас – спереду. Усі ці рослини, за винятком Бакопи, є низькорослими і ніколи не виростають більшими 5-8 см. Одночасно, увесь передній план – порожній, проте розрахований на те, що за кілька тижнів цілковито вкриється густими заростями Геліохарису.
Приклад декорування великого акваріуму (250-350 л) із великими 
яскравими рибами
Приклад декорування великого акваріуму (250-350 л) із великими яскравими рибами
Даний акваріум розрахований на великих і яскравих дискусів, які повинні приковувати погляд спостерігача, а елементи декору виконують лише допоміжну, проте важливу роль, оскільки подають риб у вигідному ракурсі. Дизайнер застосував дуже цікаву концепцію “симетрії”, зробивши, практично, дзеркальні відображення правої і лівої частин. Цим він забезпечив достатню кількість вільного простору для дискусів, сховок для родостомусів й вільну поверхню для Карнеґієл. Рослини висаджені у три яруси й утворюють спуск до центру та переднього скла.
Перший ярус
Перший ярус
Нижній ярус винесено на передній план і складений із, висаджених куртинами, карликової Бакопи та яванського моху. Причому, яванський мох, окрім суто естетичної, виконує ще й дуже важливу для дискусів функцію підкислення води. Для контрасту із темним дрібногравієвим ґрунтом, по центру, зроблено насип зі світлих округлих каменів, що чергуються із куртинами рослин, – це надає загальної завершеності і гармонійності композиції.
Другий ярус
Другий ярус
Основою другого ярусу є два невеликі, вкриті яванським мохом, корчі, гілки яких можна побачити симетрично від центру. Обидва корчі густо засаджені серцелистими Ехінодорусами та Альтернатерами. Причому, комбінація рослин із зеленим і червоним забарвленнями є гармонійним продовженням контрастності у першому ярусі. Перевага Ехінодорусів у тому, що при яскравому освітленні вони залишаються низькорослими, а от Альтернатери треба постійно обстригати.
Третій ярус
Третій ярус
Третій ярус характеризується дуже чітким і лаконічним вираженням – це два розкішні кущі Мікросоріуму великолистого (Таїландська папороть). Ця папороть, розвиваючись, не досягатиме поверхні води, тому зберігатиме структуру декору.
У наступних публікаціях, ми обов’язково розглянемо інші варіанти декорування акваріуму.
Автору буде корисно та цікаво знати Вашу думку про написану розповідь. Залишіть свій відгук про статтю у вікні нижче. Вкажіть своє ім’я чи нік, емейл, напишіть текст, введіть два слова запропоновані програмою у віконечку нижче і натисніть submit

Комментариев нет:

Отправить комментарий